Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.

Translate

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πεζοπορία στο Μαίναλο 26/03/2017

Φωτογραφίες: Σπήλιος Μιχαλόπουλος

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη πεζοπορία του Μαρτίου, η διαδρομή ήταν Βαλτεσινίκο Λαγκάδια. Αφού, λοιπόν, ήπιαμε ένα πρωινό καφέ, ξεκίνησε η πεζοπορία μας από την πλατεία του χωριού Βαλτεσινίκο, όπου αμέσως βρήκαμε τις πρώτες ταμπέλες από το πλήρως σηματοδοτημένο μονοπάτι που επρόκειτο να περπατήσουμε. 

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια

Το δυσκολότερο μέρος της πεζοπορίας μας το προσεγγίσαμε σχετικά γρήγορα, αφού από τα πρώτα κιόλας βήματα ξεκινήσαμε με ανηφορικό κομμάτι μέχρι τα 1400μ., με την υπόλοιπη πεζοπορία να είναι πιο βατή αφού πλέον ήμασταν στην κορυφογραμμή προς Λαγκάδια. 
Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια


Το μεγαλύτερο μέρος το περπατήσαμε μέσα στο Ελατοδάσος, στο οποίο βρίσκαμε όμορφους σταθμούς για διάλειμμα και χαρακτηριστικά τοπία, όπως ήταν το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, η κρύα βρύση, όπου κάναμε και το καθιερωμένο διάλειμμα για να πάρουμε δυνάμεις, και ένα εντυπωσιακό συγκρότημα Νερόμυλων.

Πριν μπούμε ξανά μέσα στο Ελατοδάσος για να προσεγγίσουμε το τελευταίο και κατηφορικό κομμάτι για περίπου 2 χλμ. ώστε να φτάσουμε στο χωριό Λαγκάδια, συναντήσαμε κάποια χωράφια με παλιά αλώνια και πεζούλες σαν σκαλοπάτια. Οι πεζούλες ήταν φτιαγμένες από ξερολιθιά και βοηθούσαν στις καλλιέργειες των αγρών συγκρατώντας τα χώματα.

Η πεζοπορία μας ολοκληρώθηκε μετά από 5:30 ώρες στο χωριό Λαγκάδια, με το κλίμα να είναι πολύ φιλικό μεταξύ των συνοδοιπόρων. Συνεχίσαμε όλοι μαζί, με την ίδια διάθεση για φαΐ και ξεκούραση σε τοπική ταβέρνα.

Φωτογραφικό Υλικό:

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση για την πεζοπορία στο Μαίναλο

Την Κυριακή 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια προγραμματισμένη εξόρμηση μας στα βουνά της ορεινής Αρκαδίας.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. στην διαδρομή Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια

Πρόκειται για μια διαδρομή από Βαλτεσινίκο Λαγκάδια συνολικής απόστασης 14 χλμ. Η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί σε ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, όπου θα υπάρχει τμηματικά ανάβαση και κατάβαση, με το δεύτερο να υπερτερεί σε αρκετά σημεία.

Στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής θα διασχίσουμε ένα μεγάλο Ελατόδασος χαρακτηριστικής ομορφιάς με το κάστρο Βαλτεσινίκου να κρύβεται πίσω από αυτή. Στην πεζοπορία μας θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε διάλειμμα στις δυο βρύσες που βρίσκονται στην διαδρομή μας (κρύα βρύση - της γριάς το λιθάρι) και να ανεφοδιαστούμε με δροσερό πόσιμο νερό.

Η εξόρμηση μας θα ξεκινήσει 9:30  το πρωί στο χωριό Βαλτεσινίκο. Όσοι επιθυμούν να μεταφερθούν με το λεωφορείο που έχει οργανώσει ο Σύνδεσμος μας θα πρέπει να βρίσκονται στις 7:00 το πρωί στον Πύργο στο Parking του πρώην Βερόπουλου ή στις 7:20 στον κόμβο του χωριού Μιράκα. Το κόστος του λεωφορείου είναι 15 ευρώ το άτομο. 

Απαραίτητος εξοπλισμός: Καλά πεζοπορικά παπούτσια
Κατηγορία: A
Διάρκεια: 5 ώρες
Η διαδρομή δεν ενδεικνύεται για αρχάριους.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν απαραιτήτως μέχρι το Σάββατο, καθώς υπάρχει ήδη περιορισμένη θέση στο λεωφορείο, για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής στα τηλέφωνα 6937894450, 6981638946, 6998333749.


Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πεζοπορία στο Όρος Βαράσοβα 12/03/2017

Φωτογραφίες: Σπήλιος Μιχαλόπουλος

Την περασμένη Κυριακή στις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε άλλη μια εξόρμηση μας. Αυτή την φορά ο στόχος μας ήταν το όρος Βαράσοβα.

Συναντηθήκαμε στις 9 το πρωί στο σημείο συνάντησης που είχε καθοριστεί για να μεταφερθούμε με τα αυτοκίνητα μας μέσα από αγροτικό δρόμο. Από εκεί ξεκίνησε και η πεζοπορία μας. 

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Αφού περπατήσαμε ένα κομμάτι του αγροτικού δρόμου με τα πόδια, μπήκαμε σε σηματοδοτημένο μονοπάτι με πυκνή βλάστηση και δέντρα όπως δρυς ή κουμαριές άρχισαν να μας περιβάλουν στο δρόμο μας για την κορυφή.

Βγαίνοντας στο πρώτο ξέφωτο με την διαδρομή μας να είναι καθ' όλη την διάρκεια ανηφορική, μπορούσε κανείς να απολαύσει την θέα, που από τα πρώτα κιόλας μέτρα άρχισε να εμφανίζεται μπροστά μας. Από την μια μεριά έκανε την εμφάνιση του το χωριό Άνω Βασιλική με τον Εύηνο ποταμό και από την άλλη μεριά ο Πατραϊκός κόλπος. 

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Όσο προσεγγίζαμε την κορυφή η πυκνή βλάστηση που μας συντρόφευε στο πρώτο κομμάτι, αντικαταστάθηκε από πετρώδες έδαφος με την θέα να γίνεται όλο και πιο εκθαμβωτική. Λίγα μέτρα από την κορυφή συναντήσαμε ένα πηγάδι με νερό, όπου κάναμε ένα διάλειμμα με κολατσιό για να πάρουμε δυνάμεις για το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι.

Η κορυφή, η οποία ήταν πλέον βραχώδης, μας χάρισε μια μοναδική θέα που θα έκοβε την ανάσα σε οποιοδήποτε πεζοπόρο. Παίρνοντας δυνάμεις και καθαρό αέρα ξεκινήσαμε τον δρόμο μας για την επιστροφή.

Αφού ολοκληρώθηκε η πεζοπορία ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της ευρύτερης περιοχής για φαΐ και ξεκούραση.

Φωτογραφικό Υλικό:

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.



Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση για την Πεζοπορία στο όρος Βαράσοβα 12/03/2017

Την Κυριακή 12 Μαρτίου δίνουμε το ραντεβού μας για άλλη μια προγραμματισμένη εξόρμηση μας στο όρος Βαράσοβα. Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου 6 ωρών, ξεκινώντας από χωματόδρομο για λίγα μέτρα, ώστε να μπούμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο μας καθοδηγεί μέχρι την κορυφή.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

Στο πρώτο κομμάτι της πεζοπορίας μας η φύση μας περιβάλει από δέντρα, όπως οξιές ή Βελανιδιές, ενώ στην συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στις άγριες εναλλαγές του τοπίου, καθώς το δεύτερο κομμάτι αποτελείται από πιο χαμηλή βλάστηση με το έδαφος να γίνεται πιο πετρώδες μέχρι την κορυφή. 

Κάπως έτσι τα όμορφα δέντρα θα αντικατασταθούν από μια εκπληκτική θέα, ξεκινώντας από το Πατραϊκό κόλπο και όσο ανεβαίνουμε τόσο πιο πανοραμική θα είναι η θέα που θα απλώνεται μπροστά μας, αφού στην κορυφή (σε ύψος 917 μ.) βλέπουμε Παναχαϊκό όρος, Ερύμανθο και τον κάμπο του Γαλατά. 100μ. πριν την κορυφή συναντάμε ένα πηγάδι στην μέση του πουθενά που μαζί με τα ερείπια  που έχει γύρω του κάνουν το μέρος ακόμα πιο μυστηριώδης.

Η συνάντηση μας θα είναι την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στις 9 το πρωί στην είσοδο του χωριού Άνω Βασιλική.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Καλά πεζοπορικά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, μπατόν, νερό και ξηρά τροφή.
Κατηγορία: A+
Διάρκεια: 6 ώρες

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν μέχρι το Σάββατο, για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής, καθώς και για επιπλέον πληροφορίες, στα τηλέφωνα 6981638946, 6985659908, 6937894450.