Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.

Translate

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πεζοπορία στο Μαίναλο 25/09/2016

Φωτογραφία: Σπήλιος Μιχαλόπουλος

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου συναντηθήκαμε στις 8 το πρωί στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας και στην συνέχεια με τους υπόλοιπους πεζοπόρους στην πλατεία της Βυτίνας. Για άλλη μια φορά ήρθαν συμμετέχοντες από τις ευρύτερες περιοχές Αμαλιαδας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και οροπεδίου Φολόης, καθώς και κάποια άτομα από τον Πεζοπορικό Σύλλογο του Πύργου.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η διαδρομή μας, περίπου 9 χιλιομέτρων. Το πρώτο κομμάτι ήταν αρκετά εύκολο με μικρές υψομετρικές διαφορές που μας οδηγούσε σιγά σιγά σε ένα μονοπάτι, επίσης εύκολο, που θα μας άφηνε έκπληκτους, με τα τελευταία περίπου 4 χιλιόμετρα να αποτελούνται από ένα πυκνό ελατόδασος παντρεμένο με πλατάνια και νερό. Μια εικόνα που θα μείνει χαραγμένη σε όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς ήταν όλα τόσο αρμονικά συνδυασμένα που μόνο θαυμασμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη
"....ένα πυκνό ελατόδασος παντρεμένο με πλατάνια..."

Αυτό που, επίσης, εντυπωσίασε όλους τους πεζοπόρους ήταν η άψογη συντήρηση των μονοπατιών καθώς και η εκπληκτική σηματοδότηση που υπήρχε, ενέργειες που οφείλονται στον ΣΑΟΟ (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων).

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Μετά την πεζοπορία μας συνεχίσαμε με καλό φαγητό σε τοπική ταβέρνα στο χωριό Ελάτη, όπου κατέληγε η διαδρομή μας για να ξεκουραστούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και εικόνες. Στην συνέχεια στο δρόμο μας για την επιστροφή με το κλίμα να είναι πολύ ωραίο ήπιαμε καφέ με πανοραμική θέα στο χωριό Λαγκάδια.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ρεντέση, καθώς ήταν ο οδηγός μας στην υπέροχη πεζοπορία.
Ραντεβού στην επόμενη προγραμματισμένη πεζοπορία μας.

Φωτογραφικό Υλικό:

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο.  πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη




Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για την πεζοπορία στο Μαίναλο

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε την τελευταία εξόρμηση του Μήνα. Λόγω των καιρικών συνθηκών τις περασμένες μέρες στην περιοχή επιλέξαμε να κάνουμε μια ασφαλέστερη διαδρομή τροποποιώντας λίγο το πρόγραμμα μας, και έτσι, αντί για την διαδρομή Πιάνα - Σπήλαιο Πανός - Λυκόρεμα - Ποταμός Ελισσώνας - Αρκουδόρεμα, θα πραγματοποιήσουμε την διαδρομή Βυτίνα - Ελάτη. Οι κατηγορία και οι ώρες διεκπεραίωσης παραμένουν ίδιες.


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Λόγω του γεγονότος ότι οι διαδρομές μεταξύ των σημείων συνάντησης αλλά και επιστροφής θα γίνουν με δικά μας οχήματα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες να ειδοποιήσουν έγκαιρα, για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος.

Πρόκειται για μια διαδρομή η οποία παντρεύει το ποτάμι με το βουνό, δίνοντας μας την δυνατότητα να περπατήσουμε την μισή διαδρομή δίπλα στο ποτάμι και μετά τα μισά της διαδρομής να θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης με τα πλατάνια να γίνονται ένα με τα έλατα, δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό ελατόδασος για το υπόλοιπο της διαδρομής.


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη
"...τα πλατάνια να γίνονται ένα με τα έλατα..."

Σημείο συνάντησης θα είναι στις 8 το πρωί στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ή εναλλακτικά στις 10 το πρωί στην πλατεία της Βυτίνας. Στην συνέχεια, αφού γεμίσουμε με υπέροχες εικόνες και εμπειρίες από την διαδρομή μας, η παρέα μας θα συνεχίσει για γεύμα σε ντόπιο ταβερνάκι της Βυτίνας.


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. πεζοπορία στην Βυτίνα - Ελάτη

Απαραίτητος εξοπλισμός: Καλά πεζοπορικά παπούτσια, ελαφρύ μπουφάν. 
Κατηγορία: Α+
Ώρες: 3:30

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν απαραιτήτως μέχρι και το Σάββατο για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής στα τηλέφωνα 6973381207, 6981638946


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι γειτονιές των Ξωτικών 11/09/2016

Φωτογραφίες: Γιώτα Χιώνη, Σπήλιος Μιχαλόπουλος

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί συναντηθήκαμε για άλλη μια εξόρμηση μας στο χωριό Λάσδικα με σκοπό να εξερευνήσουμε... τις γειτονιές των Ξωτικών!


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα


Η διαδρομή ξεκίνησε για περίπου 2 χιλιόμετρα από αγροτικούς δρόμους για να φτάσαμε στην είσοδο του πρώτου φαραγγιού, το φαράγγι του Κρυονερίου. Εκεί η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική αλλά αρκετά ομαλή, με ξεχωριστή σε ομορφιά αλλά και σε πυκνότητα βλάστηση, όπως μωβ κρίνοι αλλά και πεύκα, από τα λίγα που διασώθηκαν από τις φωτιές του 2007. Και κάπως έτσι δίπλα στο ρυάκι που ακολουθούσε τα βήματα μας, φτάσαμε κοντά στο χωριό νεράιδα, όπου κάναμε μια σύντομη στάση. 

Όντας πια στο φαράγγι του Ενιπέα, συνεχίσαμε την διαδρομή μας μέσα στην κοίτη του ποταμού. Εκεί γεμίσαμε με εικόνες από άγρια και πυκνή βλάστηση, θαυμάζοντας τους μεγάλους βράχους και την δροσιά του ποταμού. Κάπως έτσι φτάσαμε στον μπαρουτόμυλο ανάμεσα από τα χωριά Μηλιές, Δούκα, Λάσδικα και Νεράιδα όπου μας περίμενε αγροτικό για να επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα μας.


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα


Τελικά μέσα από συζητήσεις με τους συνοδοιπόρους μας καταλήξαμε στο γεγονός ότι οι ιστορίες για ξωτικά και άλλα πλάσματα πρέπει να βρίσκουν την πραγματική τους διάσταση  μέσα από αυτά τα τοπία αφού όλοι μας ψάχναμε να δούμε μήπως ξεπεταχτεί από μια γωνιά κάποιο  παραμυθένιο ον.

Η εξόρμηση στις γειτονιές των ξωτικών άφησε όλους τους πεζοπόρους ευχαριστημένους δημιουργώντας, ίσως, το πιο ωραίο και ομαδικό κλίμα που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα σε πεζοπορίες!

Φωτογραφικό Υλικό:


Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα






Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για την πεζοπορία στις "Γειτονίες των Ξωτικών"

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούμε στις 9 το πρωί στην είσοδο του χωριού Λάσδικα, για άλλη μια προγραμματισμένη εξόρμηση μας στις "Γειτονίες των Ξωτικών"!

Ε.Ο.Σ.Φ.ΑΡ.Ο. Φαράγγι Ενιπέα

Πρόκειται για μια διαδρομή που θα μας ξεναγήσει σε δύο από τα φαράγγια της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης δεκάδων μεταφυσικών ιστοριών.

Το φαράγγι του Κρυονερίου και του Ενιπέα θα μας χαρίσουν εικόνες μαγευτικές που θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, μήπως μένουν ξωτικά και Νεράιδες σε αυτό το μέρος που είναι λες και έχει βγει από παραμύθι. Ξεκινώντας την πεζοπορία μας από το φαράγγι του Κρυονερίου μέχρι το χωριό Νεράιδα, όπου συναντάμε τον ποταμό Ενιπέα ακολουθώντας την κοίτη του, θα ανηφορίσουμε προς τις πηγές του. Στην συνέχεια της διαδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μοναδικές εικόνες, όπως μικρούς καταρράκτες, σταλακτίτες - σταλαγμίτες , και κυρίως την άγρια και παρθένα φύση, που θα μας κάνουν να ψάχνουμε μήπως μας κοιτάνε από κάπου δυο ματάκια ξωτικών!

Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικά φαράγγια μεταξύ τους. Το φαράγγι του Κρυονερίου είναι ελαφρώς κατηφορικό, εύκολα προσπελάσιμο ανάμεσα στα ελάχιστα πεύκα που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις φωτιές του 2007. Το νερό μας ακολουθεί σχεδόν σε όλη την διαδρομή (δυο παραπόταμοι του Ενιπέα) αλλά δεν θα χρειαστεί να βραχούμε καθόλου. Το φαράγγι του Ενιπέα από την άλλη έχει αναγκαστική διαδρομή μέσα από την κοίτη του ποταμού, ανάμεσα σε μεγάλους βράχους και πυκνή βλάστηση, με πιθανότητα, σε συγκεκριμένα σημεία, το ύψος του νερού να φτάνει μέχρι το γόνατο. Η πορεία γίνεται δυσκολότερη λόγω του πετρώδους εδάφους.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Δεύτερα παπούτσια, δεύτερα ρούχα
Κατηγορία: Α+
Διάρκεια: 4:30 ώρες

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν μέχρι το Σάββατο, για περαιτέρω πληροφορίες και για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής στα τηλέφωνα: 6973381207, 6981638946